Falukalaset – en folkfest för alla

Falukalaset är ett årligt återkommande evenemang i Falun, Dalarna. Kalaset har lockat många besökare allt sedan starten år 2000 och fram till 2013. Vanligen arrangeras denna folkfest i början av juni varje år och den pågår i fyra eller fem dagar, ofta ingår även firandet av Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag den 6 juni. Platsen där Falukalaset går av stapeln är i de centrala delarna av Falun. Där finns bland annat gågator och butiker och som 2017-2-12-taiwan-yunlin_01intressant kuriosa kan nämnas att Falun fick utmärkelsen Årets stadskärna år 1998. Falun delas i två delar då Faluån rinner rakt igenom staden, men dess centrum ligger vid åns östra sida.

Under Falukalaset bjuds det på marknad och tivoli likväl som artister inom olika genrer. De kallar sig själva Dalarnas största gratisfestival. Tanken är att alla ska kunna besöka och njuta av Falukalaset, oavsett ekonomisk situation, det är helt enkelt en folkfest för alla. Arrangemanget är det största i staden vad gäller antalet besökare och publik som tar sig till stadskärnan och Falu centrum.

De som arrangerar Falukalaset är Faluns kommun tillsammans en lokal ideell förening som lägger fokus på barn och ungdomar, samt flera lokalt förankrade företag med gedigen erfarenhet av marknader, bokningar och att skräddarsy hela arrangemang, bland annat festivaler såsom Falukalaset.

Ett inslag som varit stående alltsedan premiären år 2000 är RIX FM Festival, en sommarturné som också den har gratis inträde. Det är RIX FM, en radiostation finansierad av reklam, och deras sponsorer som bjuder på musikunderhållningen. Detta har gett faluborna en möjlighet att se och höra flera stora svenska artister, dock endast till och med år 2012. Året därefter blev det ingen RIX FM Festival i samband med Falukalaset. De hade inte längre tillstånd att sända radio i området. Detta var en av anledningarna till att Falukalaset bytte både namn och skepnad 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *