Falu Folkfest istället för Falukalaset

När RIX FM inte längre kom till Falukalaset kom inte heller de stora och folkkära artisterna till orten. Att boka välkända och populära musiker, sångare och grupper som till exempel Danny Saucedo, E.M.D och Noice Forever gick helt enkelt inte för sig med den budget man hade att röra sig med. Arrangörerna hade diskussioner med andra radiostationer men ingen hade planerat för någon sommarturné. Man fick vända blicken mot annat än de stora artistnamnen, något som passade de ekonomiska förutsättningarna och som ändå ger underhållning och lockar till sig publiken.

Den som brukade besöka Falu151009-A-FR000-107kalaset var van vid att upp till fem stora artister uppträdde, detta är nu ett minne blott. Dock utlovas ett brett utbud av aktiviteter och mycket musik. När det var dags för Falukalaset 2014 bytte evenemanget namn till Falu Folkfest. Med marknad, tivoli och karuseller, livemusik, restaurangtält och workshops, med mera drog Falu Folkfest igång. Återigen fylldes Faluns centrum med folk och festen bjöd på något för alla smakriktningar. Det “nya” Falukalaset bjöd på lokala förmågor som Sugar Mae Baker och Ebba Gold likväl som folkmusik och kända artister som De vet du och Jakob Hellman. Den sistnämnde har tidigare varit bosatt i Falun.

Falu Folkfest förläggs i samband med Falukorvens dag, i början av juni, så tidsmässigt är det ingen skillnad mot tidigare. År 1992 kunde man under denna dag beskåda världens längsta falukorv på 82,6 meter, men det var före Falukalasets tid.

Falukalasets nya skepnad togs väl emot av besökarna i världsarvet. Ja, Falun klassas som ett världsarv. Orten ligger i storleksordning på 28:e plats i Sverige och är residensstad för Dalarnas län. Arrangörerna hade lyckats väl med att fylla igen luckan efter RIX FM. Professionella marknads- och festfixare hade tillsammans med kommunen fått till en folkfest med ett bredare utbud av aktiviteter och musikstilar än tidigare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *