Första året med Falu folkfest

Att Falukalaset skulle byta namn var nog inte helt oväntat efter att RIX FM inte längre skulle bidra 1000med sin sommarturné och de många kända artisterna. Namnbytet från Falukalaset till Falu folkfest vittnar om att något hänt med evenemanget, men förändringen behöver inte innebära något negativt. Tvärtom kan det ha lett till nytändning för allt som arrangerades, nyhetens vindar brukar behaga. Falu folkfest hölls dock inte mer än två gånger, 2014 och 2015. Det blev lite det första och sista året över det hela, men det finns en fortsättning, så häng med!

Falu folkfest från början

Året var 2014 och det bjöds på fina bilar och cruising, likväl som marknad, tivoli, karuseller och musik. Precis som förr med andra ord, nästan. Även om det inte blev som när RIX FM var med så var folk väldigt nöjda. Falu folkfest blev en rolig stadsfest för alla och man kan också se den som ett startskott för sommaren. Istället för att huvudsakligen gå på ungdomarnas smak så vittnar Falu folkfest om en större bredd i utbudet. En hel kväll var vigd åt folkmusik med lokala spelmanslag och grupper som: Falu spelmanslag, Källmanos, Basiur Suso, Malick Jagne och Duo Systrami. Men där fanns också andra lokala band som uppträdde i form av Sugar Mae Baker och Ebba Gold. Men kanske var ändå dragplåstret detta år De vet du, som gjort Youtube-succé samt Jakob Hellman, en falubo sen förr. Utöver detta fick barnen en egen dag, en barnens folkfest med barnkalas i Läroverksparken. Där kunde man delta i en sprintertävling (Kalasloppet), lyssna på Aya baya band och shoppa loss på en loppis, om man så ville.

Förutom att det inte var lika många kända artister som tidigare och under Falukalasets tid, så blev Falu folkfest väldigt lik Falukalaset, dock mer intimt då man höll till vid Rådhustorget istället för Stora torget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *