Falu koppargruva – en populär turistattraktion

Falu gruva är en f.d koppargruva som ligger en kilometer söder om Faluns centrala punkt. Gruvan var aktiv från 800 e.kr till 1992 och var under sin aktiva tid en av Sveriges allra största gruvor. Här har man främst brutit koppar, men också sulfidmalmer, zink, bly, vismut, silver och guld. Sedan år 2001 är Falu koppargruva ett världsarv och nu mer en mycket populär turistattraktion för både svenska och utländska turister.

Historia

Man vet egentligen inte exakt när aktiviteten i gruvan tog sin början, men utgrävningar har visat att brytningarna troligen börjat ca 800 e.kr. Man har hittat skriftliga handlingar från år 1288, följt av det mer kända Privilegiebrevet från år 1347. I detta brev beskrev den dåvarande kungen hur arbetet i gruvan skulle bedrivas. Under 1400-talet och ett par hundra år framöver var Falu gruva högst aktiv , under 1400-talet bröts och smältes imponerande 300 ton koppar, varje år! 1600-talet kom att bli gruvans storhetstid, under denna tid svarade gruvan nämligen för 2/3 av det Europeiska kopparbehovet. Vid midsommartid år 1687 inträffade det största raset någonsin, händelsen blev omtalad, i synnerhet eftersom att ingen omkom, trots att raset var omfattande. Under 1700-talet avtog produktionen av koppar en aning och verksamheten utvidgades till järnproduktion och sågade trävaror. Det var också under denna tid som Falu Rödfärg började framställas. Under 1800-talet ökade satsningen på järn och skogsprodukter markant. År 1881 hittades guld för första gången i gruvan. Detta startade en “guldfeber” som höll i sig en bra bit in på 1900-talet. Så sent som 1992 upphörde produktionen och gruvan stängdes. Sedan år 2000 ägs och förvaltas Falu koppargruva av Stiftelsen Stora Kopparberget. Unesco Falu Gruva med delar av Falun utsågs år 2001 till ett av världens världsarv, en mycket prestigefylld utmärkelse.

Turism 

Sedan Falu Gruva blev ett världsarv har turismen fullkomligt exploderat. Både svenska och utländska turister besöker dagligen gruvområdet där en rad olika aktiviteter finns att välja bland. Som turist kan du besöka gruvorna, en mycket uppskattad turistattraktion där du får chans att åka ner i gruvan tillsammans med en guide som kommer berätta om hur livet i gruvan kunde se ut. Det finns gott om mytomspunna sägner kring Falu gruva, Bocken Kåre, Fet-Mats och Gruvfrun är exempel på historiska sägner som florerat kring Falu Gruva, troligen kommer du höra guider vid gruvan prata om dessa individer. Guidade turer förekommer dagligen på både svenska och engelska. Du kan också besöka gruvmuseet,  världsarvshuset och de historiska Creutzbyggnaderna. För barn och skolklasser finns en hel del skoj att göra. Särskilda skolturer erbjuds i gruvan, då med en guide som gör historian anpassad för de yngre. På området finns också ett stort utbud av historiska butiker och restauranger och cafeér att njuta av efter sightseeing.

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.