Om webbsidan falukalaset.se

Här på Falukalasets webbsida finns ett antal artiklar samlade som alla handlar om de årliga sommarfestligheterna som arrangeras i Falun, Dalarna. Det hela startade år 2000 och då under namnet 6ba71efa6ad60420b258246837e1135dFalukalaset. Centrala Falun förvandlades till ett festområde med marknad, tivoli och uppträdanden av de hetaste och största artisterna för tillfället. Tack vare RIX FM:s medverkan och deras sommarturné kunde Falukalaset bjuda på denna fest i hela tretton år. Därefter var det dags för en ny skepnad eftersom RIX FM inte längre fick sända i området, det skulle inte längre komma upp till fem kända namn till orten, så man blev tvungen att lägga fokus på en känd artist och fler lokala band samt att bredda utbudet av aktiviteter. I samband med detta så ändrades så småningom också namnet till Falu folkfest, men under det fjortonde året var namnet oförändrat. Sedan ville man visa att något hänt, men att det fortfarande skulle bli fest i Falun.

Den nya folkfesten arrangerades dock endast i två år innan det var dags för ännu en förändring. År 2016 hade både Falukalaset och Falu folkfest gått i graven, men det som istället kom var Å-festen.

I år är det Å-fest 9-11 juni och istället för att fira i det centrala Falun har festligheterna flyttats till ett område kring Faluån som kallas Å-rummet. Det intressanta är att i stort sett samma årliga fest byter skepnad och arrangeras oavsett käppar i hjulet. Falun har bjudit på gratisfest till folket i snart 18 år och det ska bli intressant att se hur de firar den tjugonde gången om ett par år.