Folkfest i två år

Underbart är kort, brukar man säga. Falukalaset förändrades efter fjorton år och bytte namn till Falu folkfest. Denna fest arrangerades endast vid två tillfällen, år 2014 och 2015, men ack så bra det blev! Trots en förhållandevis låg budgPhiladelphia-Folk-Festival-crowd-G.Widman-900VPet och en förflyttning från Stora torget i Falun till Rådhustorget och avsaknad av öltält, så blev det en succé.

Alla event handlar såklart om hur mycket pengar man kan eller får spendera, förutspådda kostnader och förväntade intäkter måste matcha och helst överträffa de förväntningar man som arrangör har på förhand. Folkfesten i Falun lyckades dock återigen! Det som hände var att den än en gång bytte plats och ändrade fokus och målgrupp lite grann. Så fort något förändras är det läge att byta namn och marknadsföra “samma sak” i ny förpackning. Det är Falun bra på!

År 2015 blev precis som året innan, en budgetvariant av Falukalaset, men det handlar egentligen bara om att RIX FM inte längre hade något sändningstillstånd i Falun-området och att det skulle kosta för mycket att försöka leva upp till vad radiokanalen bidrog med. Så, egentligen var det ingen skillnad, om man ser det hela utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Det man istället gjorde var att skapa en än mer intim stämning och skön atmosfär. Det blev mindre party och fylla bland ungdomarna och en mer äkta och nära miljö och känsla. Ja, det blev helt enkelt en bättre och än mer fest för folket, för alla! Barn, ungdomar och gamla kunde alla finna sina guldkorn i denna folkfest.

Tyvärr så gick Falu folkfest i graven efter endast två år. Men, misströsta inte, det kommer en fortsättning. Det fanns planer på att öka fokus på barn- och familjeevenemang samt att locka in stadens krogar och trubadurer i festligheterna.

Så, upplev de återkommande live-framträdandena, cruisingen och njut av att fira Sveriges nationaldag i folkmusikens tecken. Allt sker på Rådhustorget i Falun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *