Det sista Falukalaset

Den härliga folkfesten som gick under namnet Falukalaset återkom årligen i hela fjorton år. Mellan åren 2000 – 2012 var RIX FM med och bidrog med 151009-A-FR000-109många kända kända svenska artister på scenen, men 2013, det sista och fjortonde året för Falukalaset fick man klara sig utan detta. Det sista Falukalaset beskrivs som förhållandevis lugnt, med ett undantag. Man hade nämligen lyckats få Robin Stjernberg att uppträda, vilket fick hans fans och stora delar av den unga publiken att skrika högt i centrala Falun, vid det kullerstensbelagda Stora torget.

Falukalaset arrangerades med fokus på ungdomar, så Robin Stjernberg var det sista kalasets stora dragplåster. För den lite äldre publiken uppträdde Gyllene tider och Snowstorm, men då var det betydligt lugnare.

Förutom Robin Stjernbergs, Gyllene tiders och Snowstorms uppträdanden bjöds det på tivoli med karuseller, marknad och aktiviteter för barn samt cruising i både bil och på longboard. Cruising innebär att man tar sig fram för själva färdens skull. Det är inte målet med till exempel en bilfärd som är det väsentliga, utan själva bilåkningen. En longboard ser ut ungefär som en skateboard, men den är större både på längden och bredden, dessutom är det vanligt att den har mjukare och större hjul jämfört med en skateboard. Detta gör longboarden mer stabil och således mer bekväm och säker att åka på.

I samband med Falukalaset 2013 anordnades ett läger för longboardåkare så det kom ungdomar från flera andra orter än Falun. Man såg det som en bra idé och en chans att inspirera ungdomar till att testa på och kanske börja med longboardåkning. Attityden hos de som föredrar longboard före skateboard beskrivs som lite softare och lugnare än den som genomsyrar inställningen hos skateboardåkare.

Det sista Falukalaset hade mycket att bjuda på för alla, barn och unga såväl som gamla även om festens största publik var ungdomar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *