År 2015 och ännu en förnyelse

Sommaren 2015 var sista gången Falu folkfest arrangerades. Festen bjöd på ett liknande upplägg som föregångaren Falukalaset. Ett dragplåster under 2015 var rap-duon Medina. Trots den ungdomliga approachen blev den äldre skaran av publiken eld och lågor. Medina har bland annat spelat in VM-låten “Marken under oss” och uppträtt för kungen, Carl XVI Gustaf. Andra artister som medverkade denna gång var Falu kammarkör, Ebba Gold, Abalon dots, Janne Åström och Bengan Jansson. Förutom uppträdanden på sceP6207183nen bjöds det på tivoli, marknad och workshops. Man kunde också avnjuta en parad framförd av Bjursdraget i Faluns centrum.

På området fanns också ett restaurangtält med live-underhållning av bandet på G samt Månsson Allstars, ett förhållandevis välkänt coverband. Året var speciellt på så sätt att Falun blivit utsedd till Årets kulturkommun 2015, detta firades såklart i samband med Falu folkfest. Arrangemanget sträckte sig också över den 6 juni, Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag. Den som ville kunde njuta av det traditionella nationaldagsfirandet vid Falu gruva som sedan avslutades på scenen vid Stora torget.

Året då Falun var Årets kulturkommun bjöd på en fantastisk gratisfest för alla. Kärnan för samtliga aktiviteter var det centrala Falun, med Stora Torget och Gamla Postenparkeringen. Inte nog med ovanstående, man kunde även delta i gummibåtsrace i Faluån samt ta med barnen till en alldeles egen festdag. Barnens dag erbjöd till exempel ansiktsmålning och loppis i Läroverksparken. Ytterligare en aktivitet alla barn kunde delta i inför Falu folkfest var att måla en lekstuga som sedermera stod på torget under festligheterna.

Detta var sista gången Falukalaset, under namnet Falu folkfest arrangerades. Falu folkfest försvann, men det blev en fest även året därpå, dock inom ramen för ett nytt koncept och återigen med nytt namn, nämligen Å-festen. Även denna fest utlovar något för alla, oavsett ålder. Istället för att hålla till i centrala Falun förflyttas nu festen till Faluån och vad som kallas Å-rummet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *